Zdjęcie: Alice Wiegand (Lyzzy), Algi nori w arkuszach, CC BY-SA 3.0.
Algi nori to wodorosty stosowane w kuchni japońskiej a dokładniej rzecz biorąc to makroglony głównie z gromady krasnorostów z rodzaju Porphyra. Mogą być one mieszanką różnych gatunków a niekiedy mogą także zawierać niewielki dodatek sinic ale z reguły największym ilościowo składnikiem jest zwykle Porphyra tenera, czyli szkarłatnica delikatna, którą w Azji hoduje się w specjalnych hodowlach. Wodorosty te często wchodzą w skład różnych tradycyjnych dań z Japonii - zwłaszcza Sushi.
Okazało się, że algi nori stanowią również znakomity pokarm dla ryb roślinożernych i często są bardzo dobrym wyborem dla ryb słonowodnych, które są tzw. niejadkami (mają problem z pobieraniem pokarmu w niewoli). Zazwyczaj glony te można nabyć w dużych marketach spożywczych w formie mrożonych cienkich arkuszy lub taśmowatych pasków. Niekiedy mogą być lekko poddane wcześniejszej obróbce - podsuszone, przewiędnięte lub lekko podpieczone). Po rozmrożeniu nie wymagają one już dalszej obróbki. Podczas kupna należy zwrócić jedynie uwagę czy wodorosty te nie posiadają dodatków smakowych (zwłaszcza przypraw) - wówczas nie są one zdatne do zastosowań akwarystycznych. Na szczęście najpopularniejsza dostępna ich forma w sprzedaży to produkt naturalny bez konserwantów, barwników i przypraw. Do karmienia tym rodzajem pokarmu bardzo przydatny jest klips, którym mocuje się te algi do różnych przedmiotów w akwarium.
W Japonii są spożywane także inne gatunki miękkich glonów jak m.in. Enteromorpha spp. (aonori), Nostoc commune (kamagawa-nori), Prasiola japonica (kawa-nori, daiyagawa-nori, nikko-nori), Chondrus ocellatus (makuri-nori). Są one rzadziej spotykane w sprzedaży w Europie ale również można podawać je roślinożernym zwierzętom akwariowym.