Palaemon adspersus 877

Zdjęice: Rickard Larsson, Palaemon adspersus.

Nazwa gatunkowa: Palaemon adspersus.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Krewetka bałtycka.

Występowanie geograficzne: jest to gatunek pochodzący z Morza Bałtyckiego. Notowany również w innych słonych akwenach Europy.

Wygląd: krewetka o prawie przeźroczystym pancerzyku, wchodzącym w lekki żółtawy odcień. Wzory na ciele bardzo słabo zaznaczone. Na odnóżach słabo zauważalne żółte obrączki.

Rozmiar: maksymalnie do około 8 cm. W Morzu Bałtyckim - samce około 6 cm, samice 4 cm. 

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: słabo zasolone wody przybrzeżne, często w okolicach ujść rzek w sąsiedztwie kamieni, makroglonów, niekiedy spotykane nawet na piasku w miejscach o słabszym nurcie wody. Bytują na głębokościach 1-10 m. Powinny być trzymane w grupie minimum 6-8 sztuk.

Wymagane parametry wody: zalecane zasolenie 2-20‰.

Temperatura: optymalnie 16-21°C. Zdecydowana większość osobników z odłowu nie przechodzi aklimatyzacji do temperatur powyżej 23-24°C. Niekiedy można nabyć te krewetki w postaci żywego pokarmu dla ryb. Takie egzemplarze hodowlane są bardziej przystosowane do wyższych temperatur 24-25°C.

Zalecany minimalny litraż: około 50 l.

Zachowanie: brak danych.

Dieta: prawdopodobnie wszystkożerne z przewagą pokarmów mięsnych - drobne organizmy, plankton, drobne mięczaki i małe wieloszczety.

Dymorfizm płciowy: samiec większy od samicy. 

Rozmnażanie: możliwe w akwariach, ale z uwagi na problemy z utrzymaniem odpowiednio niskiej temperatury krewetki te nie są trzymane w akwariach i przez to rozmnażane.

Uwagi: gatunek ten jest nieco podobny do Krewetki atlantyckiej ale jest jednak nieco mniejszy i mniej ubarwiony. W naturalnych siedliskach jest wypierany przez Krewetkę atlantycką, która prawdopodobnie jest bardziej odporna na zmienność warunków środowiskowych oraz przejawia większą ekspansywność. Niekiedy oba gatunki kolonizują wspólne stanowiska.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.