Omułki 1

Omułki 2

Omułki 3

Nazwa gatunkowa: Mytilus edulis.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: omułek jadalny.

Występowanie geograficzne: gatunek kosmopolityczny spotykany w wielu miejscach świata na półkuli północnej. W Europie, Ameryce Północnej i Azji Północnej występuje powszechnie - również w Morzu Bałtyckim.

Muszla: dwu częściowa mocna, cienkościenna o zmiennym kształcie (zależny od środowiska bytowania) - spotyka się muszle o kształcie ucha, zaokrąglonego trójkąta, owalne. Cechą wspólną jest z reguły lekko zaostrzony jeden z końców muszli. Ubarwienie ciemne - brązowe lub czarne. Niekiedy słabo zauważalne pasy lub linie. W sprzyjających warunkach gatunek osiąga muszle o długości do 9 cm. W Bałtyku są osobniki mocno skarłowaciałe, które osiągają 2-4 cm, W Morzu Północnym 4-6 cm.

Ciało: jasne, - białe lub żółtawe.

Długość życia: w Bałtyku do 6 lat.

Typ środowiska: występuje w dużych skupiskach po kilkadziesiąt, kilkaset a nawet kilka tysięcy sztuk szczelnie pokrywając twarde powierzchnie - kamienie, skały, drewniane falochrony, nabrzeża portów. Bytuje zwykle w płytkich wodach 0,5-10 m (spotykane również na głębokości 50 m.). 

Wymagane parametry wody: toleruje niskie zasolenie stąd obecny jest w Bałtyku - zakres wartości zasolenia to ok. 4-37‰.

Temperatura: zalecana stała z przedziału 14-26°C (odmiany z Bałtyku wytrzymują znacznie niższą temperaturę).

Zalecany minimalny litraż: 100 l. dla kolonii do kilkunastu sztuk. Ważną kwestią jest dobór obsady. Małż powinien mieć towarzystwo charakteryzujące się mało dynamicznymi ruchami. Jego ciągłe naruszanie może doprowadzić do śmierci głodowej (zwierzę będzie cały czas zamknięte w muszli i nie będzie żerować). Najlepiej więc trzymać go w obecności ryb i zwierząt, które zostawią go w spokoju. Ponadto obsada nie powinna być zbyt liczna.

Zachowanie: młode osobniki potrafią się przemieszczać za pomocą nogi, starsze osobniki gdy natrafią na twardą powierzchnię w pobliżu innych osobników osiedlają się na stałe i zostają w wybranym miejscu do końca swojego życia tworząc kolonię. Uwielbiają silny ruch wody. Do akwariów należy wkładać skałę z przyrośniętymi omułkami (nie odrywać poszczególnych osobników od niej ponieważ doprowadza to do uszkodzenia małża i jego śmierci).

Dieta: żywi się planktonem - fitoplanktonem oraz zooplanktonem a także martwą materią organiczną unoszącą się w wodzie. Konieczne jest zakupienie tego pokarmu w sklepie akwarystycznym bądź uruchomienie własnej hodowli. Należy karmić te małże pipetą minimum 5-6 razy dziennie, wkraplając pokarm kilka centymetrów od małża tak aby się on nie zamknął. Największa szansa na udane skarmianie jest w akwariach, w których filtracja oparta jest o inne rozwiązanie niż odpieniacz, ponieważ ten skutecznie usuwa fitoplankton z wody. W trakcie karmienia najlepiej wyłączać na pewien czas pompę obiegową w zbiorniku. Małże te dobrze utrzymują się w zbiornikach bogatych w związki organiczne, mocno zapylone drobnymi osadami.

Rozmnażanie: nie rozmnażany w akwariach. Jednak jego rozród prowadzi się w hodowlach, ponieważ omułek jadalny ma bardzo duże znaczenie konsumpcyjne i jest bardzo cenionym kulinarnie małżem.

Uwagi: gatunek ten ma bardzo duże zdolności filtracyjne. Jedna kolonia potrafi przefiltrować w ciągu doby kilkaset metrów sześciennych wody morskiej z pyłu i zawiesiny organicznych. Większe egzemplarze tego gatunku są wykorzystywane kulinarnie (m.in. w krajach śródziemnomorskich).

Zobacz także:

Artykuł o mięsie małży i ślimaków (kliknij, aby przejść)

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.