Habrotrocha rosa 1

Zdjęcie: Rkitko, CC BY-SA 3.0

Wrotki (Rotifera) zaliczamy do mikroorganizmów wodnych (zooplanktonu). Są bardzo małe (wielkość 50-2000 µm), o prostej budowie ciała i jednocześnie przezroczyste (widać dokładnie we wnętrzu wszystkie narządy wrotka). Organizmy te zamieszkują głównie wody słodkie. Jako pożywienie służy im martwa materia organiczna, glony, pierwotniaki i bakterie. W Polsce występuje ponad 500 gatunków tych zwierząt, natomiast na świecie sklasyfikowano ich ponad 2000. Ciało wrotka składa się z trzech części - głowy, tułowia i nogi. Cechą charakterystyczna tych zwierząt jest tzw. aparat wrotny (stąd polska nazwa) zlokalizowany na głowie, który ma budowę rzęskową. W jego centralnej części znajduje się otwór gębowy. Natomiast otwór wydalniczy znajduje się na końcu zwężającej się nogi, która jest zakończona dwoma palcami. W akwarystyce wrotki z uwagi na swoje bardzo małe rozmiary były niegdyś stosowane do skarmiania narybku tuż po wykluciu. Obecnie pokarm jest już nieco zapomniany, gdyż zastąpił go wylęg solowca. Można jednak nabyć tzw. wrotkę czerwoną w formie mrożonek (kostki na blistrze). Jest to słonowodny gatunek Brachionus plicatilis, który bywa hodowany w specjalnych hodowlach z przeznaczeniem dla bardzo małych ryb i narybku.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.