ochotka 23

Ochotka to potoczna nazwa larw muchówek z rodziny ochotkowatych (Chironomidae), które wykorzystuje się w akwarystyce jako pokarm dla ryb oraz w wędkarstwie jako przynętę. Muchówki z rodziny ochotkowatych zamieszkują wszystkie typy klimatu od tropikalnego do arktycznego. Opisanych jest obecnie ponad 10 tysięcy gatunków z tego ok. 500 występuje w Polsce. Dla akwarystów najważniejsze są larwy tych owadów. Mają one długość 2-40 mm, z tym że w akwarystyce preferuje się gatunki, których larwy osiągają 12-20 mm, a w wędkarstwie 30-40 mm. Larwy tych zwierząt w większości są wszystkożerne - spożywają glony, detrytus, padlinę. Larwa ochotki jest drapieżna - potrafi zapolować na rozwielitkę, wrotki a nawet drobny narybek. W środowisku naturalnym larwa występuje bardzo powszechnie i licznie stanowiąc ważną część łańcuchów pokarmowych będąc pożywieniem m.in. dla wielu gatunków ryb. Organizmy te zamieszkują muliste dno zbiorników wodnych, zwykle o dużym deficycie tlenowym. Larwy mają kształt podłużny i barwę czerwoną, wiśniową, brązową lub nawet czarną. W akwarystyce stosuje się do skarmiania larwy z rodzaju Chironomus o krwiście czerwonym kolorze co jest związane z obecnością hemoglobiny w ich organizmach. Ochotka jest pokarmem tłustym i ciężkostrawnym ale jednocześnie bardzo lubianym przez ryby akwariowe i traktowanym jako przysmak. Zaleca się jej podawanie głównie rybom mięsożernym -natomiast dla niektórych ryb wszystkożernych mogą być pokarmem zbyt ciężkostrawnym. W dawnych czasach (30-40 lat temu) ochotka była poławiana w naturalnych zbiornikach wodnych co wiązało się z wysokim ryzykiem zatrucia ryb akwariowych, ponieważ zwierzęta te mają duże możliwości kumulacji toksyn w swoim organizmie, gdyż są zdolne do życia w środowisku silnie zanieczyszczonym np. ściekami komunalnymi czy chemicznymi. Obecnie ochotkę hoduje się w specjalnych hodowlach i jest ona wolna od tego typu zanieczyszczeń. Jednak należy zwracać uwagę na świeżość tego pokarmu, ponieważ obumarły bardzo szybko się rozkłada i wówczas również może nieść ryzyko zatrucia obsady w akwarium. W sklepach zoologicznych larwy ochotki można nabyć w postaci żywej, mrożonej lub suszonej np. w wyniku liofilizacji.

Zobacz także:

Artykuł o pokarmach żywych (kliknij, aby przejść)

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.