Gammarus roeselii

Kiełże są drobnymi skorupiakami zamieszkującymi zarówno słodkie wody stojące, płynące, jak i rwące potoki ale także wody słone (morza i oceany). W Bałtyku żyje kiełż bałtycki Gammarus salinus. W zależności od gatunku skorupiaki te dorastają zwykle od 1 do 2 cm (największy Gammarus oceanicus do 2,7 cm). W Polsce jest ich ponad 20 gatunków. Zdjęcie powyżej przedstawia kiełża rzecznego Gammarus roeseli. Młode osobniki  z rodzaju Gammarus stanowią dobre źródło pokarmu dla ryb mięsożernych i wszystkożernych. Najczęściej w sprzedaży organizmy te są oferowane w postaci suszonej lub mrożonej (w kostkach z blistra). Istnieje także możliwość hodowli kiełża słonowodnego w akwarium morskim jak i rzecznego, więcej w tym temacie w linku poniżej:

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.