orzech włoski

Liście orzecha z widocznymi owocami.

Orzech włoski (uglans regia) jest potężnym i okazałym drzewem rosnącym do około 35 m. wysokości i osiągający średnicę pnia do ok. 2 m. Drzewo to zazwyczaj jest spotykane w południowej Europie i na Bałkanach. W Polsce orzech włoski jest równie bardzo popularnym drzewem. Zwykle rośnie w bliskim sąsiedztwie siedzib ludzkich - w ogrodach, parkach i przydomowych ogródkach (w lasach prawie w ogóle nie występuje). Wśród akwarystów bardzo cenione są liście orzecha ze względu na to, że przepadają za nimi krewetki i wodne ślimaki roślinożerne. Zbiór liści na świeży pokarm powinien się odbywać w końcówce czerwca lub w lipcu, natomiast zbiór pod suszenie od lipca do września. Liście są duże - mogą osiągać długość 25-40 cm. Wykazują one pewne właściwości antybakteryjne, odkażające i przeciw zapalne. Liście jesienne są nieco twardsze i nie są już tak bardzo atrakcyjnym pokarmem dla zwierząt wodnych jak młodsze liście. Mogą być one wykorzystywane jako ściółka dla ryb lubiących podłoża muliste z materiałem organicznym (jak np. pielęgniczki amerykańskie z rodzaju Apistogramma). Liście orzecha można również suszyć i przechowywać w torbach lnianych, bawełnianych lub pudle kartonowym. Można je także sparzyć lub mrozić (młode liście). Barwią one wodę na lekko żółtawy kolor i są źródłem substancji garbnikowych.

Zobacz także:

Artykuł o garbnikach (kliknij aby przejść)

 

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.