Uwaga - w artykule brak zdjęcia poglądowego. Pracujemy nad tym aby zdjęcia omawianego poniżej gatunku pojawiły się wkrótce.

Nazwa gatunkowa: Coregonus albula.

Nazwa polska: sielawa, sielawa europejska, sielawa bałtycka.

Występowanie geograficzne: Europa z klimatem umiarkowanym - głównie na terenie wokół Morza Bałtyckiego. Po za tym także punktowo na niektórych obszarach - w Szkocji czy w Alpach.

Wygląd: tułów podłużny, grzbiet ciemniejszy, boki srebrzyste, podbrzusze białawe, płetwy szare.

Przeciętny rozmiar: zależny od warunków środowiskowych i klimatycznych. W Polsce zwykle 15-30 cm, w Jeziorze Ładoga w Rosji do 45 cm.

Długość życia: 6-7 lat.

Typ środowiska: głębokie, czyste, przejrzyste, zimne i otwarte wody dużych jezior na głębokości ok. 20-30 m. Jedynie na tarło udaje się w płytkie miejsca rzek o podłożu żwirowym.

Wymagane parametry wody: brak danych.

Temperatura wody: optymalnie do 18°C.

Zalecany minimalny litraż: nie jest trzymana w akwariach.

Zachowanie: ryba dosyć aktywna i ruchliwa, żyje w ławicy.

Dieta: mięsożerne - larwy owadów, drobne skorupiaki żyjące w toni wodnej.

Dymorfizm płciowy: brak danych.

Rozmnażanie: tarło w naturze odbywa się grupowo od października do grudnia w zimnej wodzie o temp. 6-8°C. Populacje wędrują w górę rzeki na tarło i wycierają się grupowo w płytkiej wodzie. Samica składa 1700-4800 jaj wśród żwiru i kamieni. Rozwój zarodkowy trwa dosyć długo bo ok. 110-140 dni.

Uwagi: bywa mylona z sieją i pelugą. Mięso sielawy jest wysoko cenione. Zalicza się do słodkowodnego gatunku z rodziny łososiowatych.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.