Lota lota okaz złowiony w Polsce przez wędkarza.
Nazwa gatunkowa: Lota lota.
Nazwa polska: miętus.
Występowanie geograficzne: Europa o klimacie umiarkowanym ( z wyjątkiem obszarów o klimacie śródziemnomorskim jak np. Portugalia, Hiszpania, Włochy, Turcja, Albania, Grecja) w tym Skandynawia i obszary za uralskie.
Wygląd: wyglądem zbliżony do ryb sumowatych, tułów podłużny, występuje podwójna płetwa grzbietowa, pysk duży, wąsiki. Ubarwienie zależne od cech danej populacji od beżowego, przez szary, zielonkawy, brązowy do czarnego z charakterystycznym wzorem kamuflującym przypominającym marmurek. Podbrzusze jednak jest jasne. Młode egzemplarze są niemal czarne.
Przeciętny rozmiar: średnio 30-60 cm, zależny od warunków środowiskowych, klimatycznych oraz dostępności i różnorodności pokarmowej.
Długość życia: średnio 6-9 lat.
Typ środowiska: wody różnego typu: słonawe ujścia, duże jeziora, głębokie zbiorniki wodne, jeziora zaporowe, duże rzeki a także w dużych górskich jeziorach nawet do wysokości 1200 m n.p.m.
Wymagane parametry wody: brak danych.
Temperatura wody: optymalnie do 10-18°C, maksymalnie do 22°C. Ryby te są bardziej aktywne w chłodniejszej wodzie do 15°C.
Zalecany minimalny litraż: gatunek bardzo rzadko trzymany w akwariach - głownie młode egzemplarze.
Zachowanie: ryba aktywna głównie po zmierzchu i w nocy, prowadząca samotniczy tryb życia. Po za okresem tarła większe egzemplarze są agresywne względem siebie. W akwarium należy trzymać jednego osobnika i zapewnić mu kryjówki - gatunek uwielbia kryć się wśród podwodnych korzeni.
Dieta: ryba ta to typowy drapieżnik polujący na mniejsze ryby, skorupiaki i inne bezkręgowce wodne. W akwariach można podawać mrożone krewetki, stynkę, dżdżownicę, kiełża, mięso mięczaków.
Dymorfizm płciowy: brak danych.
Rozmnażanie: tarło w naturze odbywa się w zimnych miesiącach między listopadem a marcem gdy woda nie przekracza 4°C. Tarlaki trą się zwykle na podłożu mulistym lub piaszczystym na głębokości 1-3 m. Samica w trakcie rozrodu wydaje z siebie nawet do jednego miliona sztuk ikry na kg swojej masy ciała. Wylęg następuje po 5-10 tygodniach w zależności od warunków zewnętrznych. Narybek żywi się planktonem i gdy osiągnie 6-7 mm schodzi z toni wodnej niżej i kryje się wówczas tuż przy dnie między kamieniami lub korzeniami. Osiąga on dojrzałość płciową średnio po osiągnięciu 30 miesięcy.
Uwagi: ryba ta posiada bardzo smaczne mięso, ale nie jest masowo poławiana przez wędkarzy, gdyż mimo tego że występuje na rozległym obszarze to tworzy mało liczne populacje. Miętus jest podobny z wyglądu do gatunku z Afryki o nazwie Genypterus capensis.