Nazwa gatunkowa: Leuciscus leuciscus.
Nazwa polska: jelec, jelec pospolity, jelec europejski.
Występowanie geograficzne: cała Europa z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego (Hiszpanii i Portugalii), Półwyspu Apenińskiego (Włoch), Grecji, Turcji, Szkocji i Norwegii i Islandii.
Wygląd: ryba o małej głowie, grzbiet w kolorystyce ciemno-szarej, dolna część tułowia srebrzysta, płetwy szaro-żółte lub szaro-pomarańczowe.
Przeciętny rozmiar: do 15-20 cm (maksymalnie, bardzo rzadko do 25 cm).
Długość życia: ok. 10 lat.
Typ środowiska: rzeki, szczególnie licznie na terenach podgórskich i wyżynnych. Preferuje dno piaszczysto-żwirowe, żwirowe lub kamieniste pozbawione roślin. Spotykana często w górnych warstwach wody.
Wymagane parametry wody: bez znaczenia.
Temperatura wody: optymalnie do 20°C.
Zalecany minimalny litraż: ok. 720 l.
Zachowanie: żyje w stadzie, jest towarzyska i ruchliwa.
Dieta: wszystkożerny ze znaczną przewagą pokarmu mięsnego. Są to głównie owady, robaki, skorupiaki wodne i inne małe bezkręgowce.
Dymorfizm płciowy: w okresie tarła samiec posiada delikatną wysypkę tarłową i nieco bardziej ciemne kolory. Posiada także nieco dłuższe płetwy.
Rozmnażanie: tarło w naturze odbywa się grupowo w kwietniu lub maju na płyciznach. Ikra jest w miarę duża (2 mm średnicy) i jest przyklejana do żwiru i kamieni. Larwy wylęgają się po kilkunastu dniach i są już w miarę duże (ok 8 mm). Dojrzałość płciową samce osiągają dopiero w trzecim roku życia, a samice w czwartym.
Uwagi: gatunek pospolity w naturze. Czasem wprowadzany do przy domowych oczek wodnych. Przez wędkarzy nie jest ceniony ze względu na niezbyt duże rozmiary i niezbyt smaczne mięso z dużą ilości ości.