jazgarz 34

jazgarz 40

Nazwa gatunkowa: Gymnocephalus cernua

Nazwa polska: jazgarz

Występowanie geograficzne: Europa klimatu umiarkowanego na północ od rzeki Dunaj aż po Skandynawię. W Polsce dosyć liczny. W krajach o klimacie śródziemnomorskim nie występuje.

Wygląd: duże oczy, tępy pyszczek, na pokrywie skrzelowej występuje kolec. Kolorystyka zależna od danej populacji - grzbiet może być koloru oliwkowego, szarego lub beżowego. Czasem w nieregularne ciemniejsze plamy. Niektóre populacje posiadają sporo koloru srebrzystego. Na płetwie grzbietowej widoczne są cętki. Od spodu (pod brzuchem) białawe.

Przeciętny rozmiar: 12-18 cm.

Długość życia: samce do 4 lat, samice do 10 lat.

Typ środowiska: rzeki, jeziora, starorzecza o niezbyt silnym nurcie. Unika gęstej roślinności, przebywając głównie w okolicach dna na otwartych przestrzeniach, ewentualnie wśród korzeni drzew. Na płytszych wodach spotyka się głównie rankiem lub nocą, gdy panuje mniejsze oświetlenie. W ciągu dnia występuje w głębszych partiach wody wybierając zacienione miejsca.

Wymagane parametry wody: optymalne PH 6,5-7,8, konieczne napowietrzanie wody, 

Temperatura wody: optymalnie do 22°C.

Zalecany minimalny litraż: 300 l. o długości minimum 120 cm.

Zachowanie: ryba stadna, w akwarium powinno się trzymać minimum 6 sztuk. 

Dieta: bezkręgowce, ikra, narybek innych gatunków. W akwariach można skarmiać oczlikiem, larwami owadów, karmą mięsną, mrożoną ikrą i drobnymi mięczakami. Jazgarze są bardzo żarłoczne.

Dymorfizm płciowy: brak dokładnych danych - w okresie tarła samice grubsze w partiach brzusznych. Starsze kilku letnie samice są także nieco większe od samców.

Rozmnażanie: tarło w naturze odbywa się w zimnej wodzie od końca marca do początku maja i odbywa się grupowo przy dnie. Samica może złożyć kilkadziesiąt tysięcy jaj, które są przyklejane w galaretowatych taśmowatych pakietach do kamieni, korzeni, żwiru. Wylęg następuje po 8-12 dniach.

Uwagi: na terenie Krymu oraz Ukrainy bytuje bardzo podobny gatunek Gymnocephalus acerina, zwany sirotką. Różni się nieco wyglądem - ma bardziej podłużny, smukły tułów i spiczasty pysk.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.