Uwaga - w artykule brak zdjęcia poglądowego. Pracujemy nad tym aby zdjęcia omawianego poniżej gatunku pojawiły się jak najszybciej. Jeżeli chcesz nam pomóc i dysponujesz własnoręcznie wykonanym zdjęciem tego gatunku to możesz je przesłać na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Nazwa gatunkowa: Chindongo socolofi.

Nazwa polska: brak.

Występowanie geograficzne: w Jeziorze Malawi (wschodnie wybrzeże w Mozambiku).

Wygląd: tułów srebrzysto-błękitny, krawędzie płetw ciemnogranatowe lub nawet czarne. Płetwa grzbietowa może mieć jasnoniebieską lub białą obramówkę. Obie płcie mają podobne ubarwienie, jedynie samce dominujące posiadają bardziej jaskrawe barwy.

Rozmiar: samiec 13 cm, samica 11 cm.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: strefa przejściowa (skalisto-piaszczysta).

Wymagane parametry wody: woda twarda, zalecane pH 8-8,5.

Temperatura: 24-27°C.

Zalecany minimalny litraż: 240 l. (minimalna powierzchnia dna zbiornika 120x40 cm).

Zachowanie: gatunek o średnim poziomie agresywności, terytorialny, agresywny. Ryby należy trzymać z przewagą samic w układzie (1+3 lub 1+4).

Dieta: roślinożerne (90% diety). W akwariach bez problemu pobierają pokarmy sztuczne w postaci płatków i granulatów. Wskazany znaczny udział glonów w diecie.

Dymorfizm płciowy: występują różnice w wielkości (samce nieco większe), różnice w zachowaniu (samce bardziej agresywne). Atrapy jajowe na płetwie odbytowej samców (rysunek żółtych jaj) nie zawsze dają pewne określanie płci, gdyż atrapy jajowe mogą mieć niektóre samice (słabo zaznaczone lub szczątkowo).

Rozmnażanie: do tarła dochodzi regularnie w akwariach. W jego trakcie samica składa partiami jaja na podłożu, które samiec od razu zapładnia. Następnie samica natychmiast zbiera ikrę do pyska i ją inkubuje. Młodych jest zwykle około 15-20 szt. Po wypuszczeniu wylęgu - pilnuje go jeszcze przez pewien czas. W tym czasie młode można skarmiać dobrze rozdrobnionym pokarmem suchym.

Uwagi: ryby dostępne na rynku są często o słabej genetyce, jest to efekt chowu wsobnego, pozapadane brzuchy, defekty anatomiczne, szczurowaty kształt głowy - takich osobników należy unikać. Najlepiej w te ryby zaopatrywać się u pasjonatów, w renomowanych hodowlach lub u importerów ryb.

W niektórych źródłach gatunek ten figuruje jako Pseudotropheus socolofi.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.