Mątwa mięso 455

Mięso mątwy

Mięso kałamarnicy, ośmiornicy i mątwy zalicza się do tzw. owoców morza. Są to wszystko mięczaki, które przynależą do gromady głowonogów. Mięso tych zwierząt nie należy do tanich. Można je jednak nabyć w dużych marketach spożywczych zwykle w postaci mrożonej a czasami nawet w świeżej. Często forma świeża jest dostępna pod specjalne zamówienie - powoduje ona jednak szereg komplikacji, ponieważ z reguły wymaga wstępnego oprawienia - np. ściągnięcia błony czy wypatroszenia (usunięcia wnętrzności). Znacznie lepszym wyborem i wygodniejszym jest nabycie mięsa tych mięczaków w formie mrożonej, już wypatroszonej i poćwiartowanej w mniejsze części. Wówczas można kupić sobie kilka niewielkich i oporządzonych już kawałków zamiast całego zwierza. Mięso tych mięczaków posiada specyficzny ostry zapach. Należy je mrozić w próżniowych pojemnikach bez dostępu powietrza.

Ośmiornica mięso 455

Mięso ośmiornicy (Morze Śródziemne)

mięso osmiornicy 455

Mięso ośmiornicy (Azja)

Wszystkie te trzy typy zwierząt są spożywane przez ludzi w różnych kulturach. W Japonii kałamarnice stanowią dosyć powszechny przysmak, w krajach śródziemnomorskiej Europy ośmiornice są częścią diety zwłaszcza Włochów czy Hiszpanów.  Także mątwy są poławiane konsumpcyjnie w różnych rejonach świata. Mimo, że smak tych organizmów się nieco różni to mięso tych mięczaków ma pewną podobną specyfikę - może być lekko gumowate. Zatem skarmiając ryby czy inne zwierzęta należy szczególnie zwrócić uwagę na właściwości fizyczne tego materiału. Najlepiej podawać to mięso silnie posiekane, tak aby ryby nie musiały odrywać kęsów, ponieważ mięso to bywa nieco rozciągliwe. Dobre rezultaty przynosi potraktowanie go tłuczkiem do mięsa bezpośrednio przed podaniem - zniszczy to nieco rozciągliwą jego strukturę.

Kałamarnica mięso 901

Mięso kałamarnicy (mięso kalmara)

Mięso tych organizmów wodnych jest bogate w białko, witaminy z grupy D i B, selen, jod, kwasy Omega-3. Wiele gatunków zwierząt akwariowych wprost przepada za tym pokarmem. Można rozważyć podawanie tego mięsa swoim rybom - szczególnie specjalistom pokarmowym i droższym egzemplarzom rafowym o ile cena tego pokarmu nie będzie stanowić problemu dla akwarystów.

Mątwa mięso 566

Mięso mątwy

Zobacz także:

Artykuł o mątwach (kliknij, aby przejść)

Artykuł o kałamarnicach (kliknij, aby przejść)

Artykuł o ośmiornicach (kliknij, aby przejść)

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.