wątróbka 1

Pokarmy akwariowe wytworzone z podrobów a zwłaszcza z wątróbki drobiowej były szeroko dostępne w sprzedaży jeszcze w początkach XXI wieku - często w małych rodzinnych sklepach zoologicznych i na giełdach zoologicznych. Karma ta była dostępna w formie granulatu o ciemnym kolorze. Ryby mięsożerne chętnie spożywały ten rodzaj pokarmu. Natomiast serca (głównie wołowe) były wykorzystywane przez akwarystów do sporządzania miksów pokarmowych dla skalarów i dyskowców. Obecne trendy w akwarystyce - nawołujące do nieskarmiania ryb mięsożernych i wszystkożernych mięsem zwierząt stałocieplnych spowodowały, że wątróbka znikła niemal zupełnie z rynku. Natomiast serca wołowe również odchodzą w niebyt i są zastępowane mięsem z filetów rybnych. Również aktualna literatura akwarystyczna odradza stosowanie tego typu produktów w pożywieniu ryb akwariowych ponieważ struktura jak i tłuszcze tego mięsa nie są prawidłowo trawione przez ryby. Długotrwałe skarmianie może doprowadzać u niektórych gatunków ryb do otłuszczenia oraz wytworzeniu sprzyjających warunków w jelitach do osiedlania się różnego rodzaju pasożytów jak np. wiciowce. Uważa się, że tego typu produkty mogą być także jedną z przyczyn schorzenia określanego jako bloat u ryb.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.