owoce 458

Oferta owoców na rynku spożywczym jest bardzo bogata. W tym zakresie dysponujemy możliwością bardzo dużego wyboru co do smaków, zawartości witamin, mikro i makro elementów. Warto niektóre owoce włączyć do diety swoich zwierząt akwariowych, ponieważ będą one działać z korzyścią dla ich zdrowia a dodatkowo nie zauważymy tych wydatków, gdy będziemy kupować owoce dla siebie a dla swoich podopiecznych przeznaczać jedynie niewielki ułamek tych produktów natury.

Nasze rodzime owoce rosną na drzewach, krzewach, pnączach lub na bylinach. Oczywiście wiele z nich uprawia się na działkach, w przydomowych ogrodach czy na wielko powierzchniowych plantacjach. Spory wybór mamy najczęściej na targach owocowo-warzywnych jak i w marketach spożywczych.

owoce 456

Które owoce nadają się na pokarm?

Przy wyborze owoców z przeznaczeniem na pokarm dla roślinożernych zwierząt akwariowych nie bierzemy pod uwagę owoców, które są nie jadalne przez człowieka - trujące (np. wiciokrzew) jak i niejadalne z powodu swojej twardości (pigwa, pigwowiec) czy specyficznego, np. gorzkawego smaku (dereń). Wybieramy jedynie sprawdzone owoce, które dodatkowo nie wymagają przetworzenia bądź obróbki cieplnej (gotowania, smażenia itp.). Ponadto unikamy owoców kwaśnych - jak wiśnie, porzeczki, śliwki, aronia, borówka, jagoda, żurawina, agrest, poziomka, malina, jeżyna. Wymienione tutaj owoce cechują się różną zawartością kwasów owocowych, jednak z założenia większa część zwierząt akwariowych będzie je omijać.

Z owoców godnych polecenia można wymienić - gruszkę, brzoskwinię, morelę, jabłko (tylko odmiany kruche i słodkie), truskawkę (mocno dojrzałą), winogrono (oprócz odmian kwaskowatych). Pewne problemy mogą powodować owoce słodkie ale zawierające duże ilości barwnego soku jak morwa czarna czy czereśnia - więc aby nie wpływały negatywnie na wodę zaleca się podawanie tych owoców tylko w jasnej kolorystyce miąższu w niewielkich ilościach (owoce morwy o białym lub żółtym kolorze miąższu, czereśnie o jasnym lub żółtym kolorze miąższu).

Jak podawać?

Owoce przed podaniem należy dokładnie umyć. Z uwagi na to, że mogły być wcześniej pryskane środkami chemicznymi należy je także obrać ze skórki. Przed podaniem powinno się je także rozkroić, wówczas nasi podopieczni będą mieć łatwiejszy dostęp do miąższu (jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele). Po za tym skórka zawierająca błonnik nie będzie obiektem zainteresowania większości mieszkańców akwarium (po za nielicznymi wyjątkami). Winogrona również podajemy pozbawione wierzchniej skórki (o ile da się ją oddzielić) i rozkrojone. Dodatkowo należy już przekrojone części wypłukać z soku - np. czereśnię (zdrylować i pokroić).

Owoce, którymi będziemy skarmiać podajemy w małych ilościach na szklanym spodku lub nabite na patyczek od szaszłyka. Taką porcję zostawiamy na 1-2 godziny w akwarium. Po tym czasie, jeżeli nie wszystko będzie zjedzone należy wyciągnąć niedojedzoną resztę owocu ze zbiornika, ponieważ będzie on pogarszać jakość wody, oddając swoje soki i produkując śluz. Warto wypróbować różne owoce w niewielkich ilościach, aby przekonać się, które z nich są najchętniej zjadane przez nasze ryby, ślimaki, raki, kraby czy krewetki.

Uwaga: należy bardzo uważać z ilościami wkładanych do zbiornika owoców. W małych akwariach należy stosować bardzo małe porcje, ponieważ owoce te mogą wpływać negatywnie na stan wody.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.