glony 799

Glony, zwane także algami zwykle są kojarzone z problemami w akwariach. Akwaryści walczą z nimi na wszelkie sposoby, gdyż w wielu różnych typach akwariów wyglądają nie estetycznie, pokrywając szyby, rośliny, kamienie, korzenie, sprzęt akwariowy, podłoże i inne powierzchnie. Tymczasem glony są znakomitym źródłem pokarmu. Niektóre zwierzęta jak np. ślimaki z rodzaju Neritina, krewetki karłowate, pewne ryby - jak otoski, kosiarki, roślinożerne zbrojniki czy ryby jajożyworodne z chęcią skonsumują pewne ich gatunki. W akwarystyce glony zalicza się do pokarmów typu roślinnego.

Czym są glony?

Glony nie są pojęciem jednorodnym, gdyż do bardzo licznego zbioru alg należą różnego rodzaju organizmy żywe, często od siebie odmienne. Szacunki są takie, że prawdopodobnie glonów może być ponad 1 000 000 gatunków. W serwisie Algae base obecnie jest ich około 35 000. Znacznie więcej gatunków jest jednak obecnie przedmiotem badań naukowych i nie ma jeszcze ustanowionego nazewnictwa i klasyfikacji nie wspominając o gatunkach, których jeszcze nie odkryto.

Uproszczając - glony to głównie organizmy wodne, które mają bardzo prostą budowę i zachowują się podobnie jak rośliny wodne - czerpiąc składniki odżywcze z wody przez co rozbudowują swoją tkankę, strukturę, masę i ilość. Do życia wymagają także światła i wspomnianej wody (lub rzadziej wilgotnego środowiska). Mogą to być organizmy jednokomórkowe oraz wielokomórkowe. Algami mogą być nawet bakterie (sinice), które mają zdolność do fotosyntezy (tak jak rośliny). W przeciwieństwie do roślin glony nie wytwarzają korzeni, liści, łodyg i kwiatów a mimo to wiele makroglonów (większych glonów, które tworzą plechę) wyglądają jak typowe rośliny podwodne. Najczęściej makroglony w mowie potocznej określa się jako wodorosty. Ich wygląd może przypominać trawę morską, mchy, rośliny o wstęgowatych liściach, iglaki itp. Zatem zbiorowisko glonów jest bardzo ciężkie do ogólnego scharakteryzowania, ponieważ glony mogą być organizmami mikroskopijnymi, których nie można dostrzec gołym okiem jak i wielkimi kilkudziesięciometrowymi wodorostami. 

Zobacz także:

Artykuł o makroglonach (kliknij, aby przejść)

Glony jako pożywienie w akwarystyce

Akwarystów jednak - bardziej niż kwestie przynależności czy klasyfikacji glonów - interesuje ich możliwość wykorzystywania do skarmiania ryb. W akwariach można stosować jako pożywienie ponad 10 różnych typów glonów, mimo to akwaryści głównie ograniczają się do tych najpopularniejszych i najtańszych - czyli np. spiruliny. Tymczasem innym typem glonów osiadających na powierzchni o podobnej, mikroskopijnej strukturze są glony chlorella (zielenice), które znacząco wpływają na podniesienie zdolności układu odpornościowego u ryb.

krab i glony 711

Krab spożywający glony.

Natomiast z makroglonów również akwaryści (zwłaszcza morscy) korzystają głównie z tych najpopularniejszych, jak algi nori (krasnorosty). Tymczasem dostępne są również algi kelp (brunatnice) czy glony kombu (gatunek Saccharina japonica - brunatnice z rzędu listownic).

Z szerokiego wachlarza dostępnych alg w akwarystyce występują jeszcze inne mikroalgi, które zalicza się do glonów unoszących się w toni wodnej. Jest to tzw. fitoplankton, który jest świetnym pokarmem dla wielu gatunków wylęgu ryb morskich. Do najbardziej znanych można tu zaliczyć np. Isochrysis spp, Tetraselmis spp., Nannochloropsis spp., Phaeodactylum spp., Pavlova spp., Oscilatoria spp. oraz Thalassiosira spp. Hodowle niektóre z wymienionych wyżej alg fitoplanktonowych są opisane na naszym portalu.

Glony w zależności od cech danego gatunku mogą być dobrym źródłem jodu (zwłaszcza algi morskie), witamin, kwasów Omega-3, cennych mikro i makro elementów, białka czy błonnika. Zwierzętom roślinożernym jak i wszystkożernym powinno wprowadzać się je do diety. Wówczas nasi podopieczni będą zdrowsi, będą się lepiej rozwijać i jednocześnie bardziej cieszyć oko akwarysty. Wymienione algi zostały dokładniej opisane w osobnych artykułach dostępnych poniżej.

Zobacz także artykuły:

O spirulinie (kliknij, aby przejść)

O chlorelli (kliknij, aby przejść)

O kelp (kliknij, aby przejść)

O nori (kliknij, aby przejść)

O fitoplanktonie (kliknij, aby przejść)

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.