Echinus esculentus 655

Zdjęcie: Bengt Littorin, Echinus esculentus, CC BY 2.0

Nazwa gatunkowa: Echinus esculentus.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: jeżowiec jadalny.

Występowanie geograficzne: powszechnie wzdłuż atlantyckich wybrzeży Europy od Portugalii aż po kraje w południowej części Morza Północnego (Dania, Belgia, Holandia, Wielka Brytania).

Wygląd: korpus prawie kulisty, kolorystyka biało-różowa, kolce liczne i bardzo gęste.

Rozmiar: w sprzyjających warunkach nawet do 16 cm, średnio 8-12 cm.

Długość życia: maksymalnie kilka lat.

Typ środowiska: głównie wśród skalistych wybrzeży na głębokości 5-25 m. jednak w czasie odpływów można je dostrzec wówczas w znacznie płytszej wodzie.

Wymagane parametry wody: typowe dla środowisk morskich - KH 8-12, pH 8.0-8.4, zasolenie ok. 35‰.

Temperatura: tolerowana 18-26°C, zalecana 23-25°C.

Zalecany minimalny litraż: 150 l. dla jednej sztuki (wskazany litraż zbiornika jest nie tyle powiązany z zapewnieniem przestrzeni życiowej dla jeżowca lecz z możliwością dostępności pokarmowej, czyli powierzchnią, którą porastają glony. Im większy zbiornik tym większa jest ilość dostępnych glonów, które pokrywają twarde powierzchnie jak szyby czy skały).

Zachowanie: typowy dla jeżowców - powolne przemieszczanie się na krótkich odcinkach (połączone z żerowaniem), czasami występują okresy przestojów (bezruchu).

Dieta: wszystkożerne: glony i makroglony, zooplankton żyjący na skałach, ikra, mięczaki itp.

Dymorfizm płciowy: brak danych.

Rozmnażanie: nie rozmnaża się w akwariach. Rozród jest typowy dla jeżowców - samica uwalnia zwykle kilka milionów jaj do toni wodnej, młode larwy żyją w formie planktonicznej przez kilka miesięcy, po czym osiadają na dnie.

Uwagi: pomimo, iż jest to gatunek europejski to bywa trzymany w akwariach z rafowymi gatunkami zwierząt.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.