Alfred Clarence Redfield (1890-1983) to amerykański oceanograf, który większość swojego życia naukowego poświęcił badaniom fitoplanktonu oraz wody oceanicznej pod kątem składu i proporcji kluczowych pierwiastków - C,N,P (węgla, azotu i fosforu). Jako fizjolog z Harvardu (USA) wziął udział w kilku rejsach badawczych statku o nazwie "Atlantis".

Laboratorium Redfield

W 1934 roku odkrył proporcje zależności wymienionych pierwiastków względem siebie, które w późniejszym czasie zostały przez niego jeszcze skorygowane i ostatecznie ustalone jako wartości C:N:P=106:16:1. Wybuch II wojny światowej spowodował przerwanie jego badań i w wyniku decyzji od górnych skierowanie go do badań wojskowych z zakresu fizyki poruszania się okrętów podwodnych w zanurzeniu w środowisku morskim. Dopiero zakończenie wojny pozwoliło przywrócić go ponownie do badań nad stosunkiem C:N:P w wodzie oceanicznej. 

Po latach okazało się, że współczynnik ten miał bardzo duże znaczenie dla akwarystyki morskiej i wyznaczał prawidłowe proporcje tych pierwiastków dla akwarystów słonowodnych wskazując idealny stosunek azotu względem fosforu w proporcji 16:1. Redfield odkrył przy tym, że podobny stosunek tych pierwiastków występuje w fitoplanktonie morskim, co według niego nie było przypadkowe. De facto oznaczało to, że oba te pierwiastki w takich proporcjach w słonej wodzie akwariowej powodowały najniższe ryzyko wystąpienia glonów. Współczynnikowi Redfielda towarzyszy także tabela przeliczeniowa, która pokazuje poziom ryzyka wystąpienia glonów przy odchyłach od tego współczynnika. Podsumowując - Alfred Clarence Redfield pośrednio bardzo przysłużył się akwarystyce morskiej wskazując receptę na utrzymanie poprawnej jakości wody słonej. W akwarystyce fakt ten został doceniony dopiero w latach 90tych XX wieku, kiedy masowo zaczęły się pojawiać oceanaria i na początku XXI wieku, kiedy to zaczęła się rozwijać współczesna akwarystyka morska.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.