Danio pręgowany 2

Nazwa gatunkowa: Brachydanio rerio.

Nazwa polska: danio pręgowany.

Występowanie geograficzne: Indie, Pakistan, BIrma (Azja).

Wygląd: smukłe, srebrne lub nieco złotawe ciało, z charakterystycznymi fioletowymi lub niebieskimi poziomymi pasami, biegnącymi od głowy do początku płetwy ogonowej. Prócz dzikiej formy istnieją również formy hodowlane takie jak np. o wydłużonych płetwach, albino, danio lamparci (barwa złocista w ciemne cętki). Otrzymano także formy genetycznie zmodyfikowane o barwie fluo - różowe, zielone, czerwone, fioletowe i żółte. Ryby posiadają drobne wąsiki.

Rozmiar: do 4-5 cm.

Długość życia: maksymalnie 5-7 lat.

Typ środowiska: głównie strumienie i rzeki z wyczuwalnym nurtem wody.

Wymagane parametry wody: pH 6-8.

Temperatura: tolerowana 18-24°C.

Zalecany minimalny litraż: ze względu na sporą ruchliwość - 80 l., zbiornik o długości minimum 80 cm.

Zachowanie: spokojne i towarzyskie - powinno trzymać się ryby w grupie liczącej minimum 10 osobników.

Dieta: wszystkożerne - pokarm suchy jest chętnie zjadany przez ten gatunek, jednak należy dietę ich urozmaicać pokarmem żywym, mrożonym oraz roślinnym.

Dymorfizm płciowy: samce mniejsze, smuklejsze oraz bardziej intensywnie ubrawione od samic.

Rozmnażanie: łatwe - przed tarłem ryby powinny być karmione obficie pokarmem żywym lub mrożonym. Do tarła przeznacza się dużą samicę i 2-3 samce lub niewielką grupkę tarlaków (np. 3+3) we wcześniej przygotowanym zbiorniku tarłowym. Ryby pobudza większą podmiana chłodnej, świeżej wody (40%). Podczas samego tarła ryby te kilkukrotnie rozrzucają ikrę po zbiorniku. Najlepsze efekty daje wyścielenie dna mchem lub zastosowanie rusztu do ochrony ikry, ponieważ dorosłe ryby zwykle wyjadają swoją ikrę. Tarlaki należy następnie usunąć. Wylęg następuje w przeciągu 24-48 godzin.

Danio pręgowany 1

Zdjęcia przedstawiają odmianę standardową długopłetwą.

Tekst: Karol Skalski

Design by: www.diablodesign.eu