kardynałek chiński 899

Tanichthys albonubes - odmiana złota. 

Nazwa gatunkowa: Tanichthys albonubes.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: kardynałek chiński.

Występowanie geograficzne: mniejsze rzeki wyżynne i górzyste na terenie Chin oraz Wietnamu (Azja).

Wygląd: forma dzika - o podstawowych barwach wyróżnia się pasem wzdłuż tułowia w kolorach kardynalskich - bordo przechodzący w brąz. Nad nim znajduje się jasna smuga, grzbiet szaro-beżowy, płetwy czerwonawe, u podstawy płetwy ogonowej czarna plamka. Bardzo popularna jest także odmiana złota, otrzymana sztucznie - boki ciała żółtawo-białe, płetwy czerwone lub całkowicie przezroczyste. Barwa płetw jest zmienna i czasami może mieć czarne lub białe akcenty. Wyhodowano również odmiany o wydłużonych, weloniastych płetwach, które sprawiają tym zwinnym rybom pewne trudności w poruszaniu się. Uwaga - w ciepłej wodzie (od 21-22°C) kolorystyka ryb wyraźnie blednie. Najlepsze nasycenie kolorem występuje w temperaturze ok.18°C.

Rozmiar: do 4 cm.

Długość życia: maksymalnie 3-5 lat.

Typ środowiska: zimne wody z kamienisto-żwirowym dnem oraz mocnym prądem wody - zwykle w terenach wyżynnych i górzystych.

Wymagane parametry wody: pH 6-8,5.

Temperatura: tolerowana 16-22°C.

Zalecany minimalny litraż: 65 l. (zalecana długość akwarium minimum 70-80 cm).

Zachowanie: spokojne, towarzyskie, ciekawskie i bardzo zwinne. Są to typowe ryby ławicowe, które powinny przebywać w grupie liczącej minimum 10 osobników. Lubią chłodniejszą wodę i silny nurt.

Dieta: mięsożerne - w naturze żywią się drobnym zooplanktonem wodnym. W akwarium powinno się im podawać pokarm żywy oraz mrożony, czasem suchy.

Dymorfizm płciowy: samce smuklejsze oraz jaskrawiej ubarwione niż samice. Samiczki wyraźnie grubsze w partiach brzusznych.

Rozmnażanie: gatunek przystępuje do tarła grupowo, samice rozrzucają ikrę między mchem i kamieniami. Samce zapładniają ją w toni wodnej. Rodzice nie opiekują się potomstwem. Tarło w warunkach akwariowych najlepiej przeprowadzać w zbiornikach jednogatunkowych lub w specjalnie przygotowanych zbiornikach tarliskowych. Przed tarłem ryby należy obficie karmić oraz zadbać o odpowiednie warunki wodne. Wylęg następuje po około 2-3 dniach.

Uwagi: odmiany hodowlane w większości są słabsze genetycznie i bardziej podatne na choroby.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.