Buccinum undatum from England

Zdjęcie: www.wikipedia.org, darmowe zasoby domeny publicznej, Buccinum undatum / Wielka Brytania.

Nazwa gatunkowa: Buccinum undatum.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Trąbik zwyczajny.

Występowanie geograficzne: Północny Atlantyk, Morze Norweskie, Morze Północne, Bałtyk, Zatoka Biskajska, wody wokół Islandii, przy południowej Grenlandii oraz atlantyckie wybrzeża Kanady.

Muszla: grubościenna o wielkości 7,5-10 cm koloru kremowego, szarego lub beżowego, często w kombinacji tych wszystkich kolorów.

Ciało: stopa jasna (biała lub żółta) w czarne plamki. Ślimak posiada wieczko (operculum) i krótki syfon.

Długość życia: brak danych (prawdopodobnie kilka lat).

Typ środowiska: dno piaszczyste lub piaszczysto-żwirowe, często wśród kamieni. Preferuje silną cyrkulację wody z dobrym natlenieniem. Występuje w strefie przybrzeżnej oraz na znacznych głębokościach.

Wymagane parametry wody: zalecane 7,8-8,4 PH, Zasolenie 15-36‰ (źle znosi wahania zasolenia).

Temperatura: w akwariach zalecana 10-24°C (nie wytrzymuje temperatury powyżej 28°C).

Zalecany minimalny litraż: 80-100 l.

Zachowanie: drapieżnik, polujący na inne mięczaki.

Dieta: wszystkożerny ze wskazaniem na pożywienie mięsne. W naturze poluje na wszelkie inne mięczaki (małże i ślimaki). Być może również na drobne skorupiaki, jak np. krewetki. Można podawać owoce morza, stynkę, filety rybne, mięsne pokarmy mrożone jak np. gammarus oraz tonące gnaulaty i tabletki dla ryb akwariowych. Brak danych odnośnie spożywania makroglonów.

Rozmnażanie: brak danych.

Uwagi: jest to bardzo piękny ślimak o bardzo ciekawej kolorystyce stopy - rzadko spotykanej u innych gatunków akwariowych. Żyje w polskich wodach Bałtyku.

Tekst: Tommy Aquario

Design by: www.diablodesign.eu

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.