Engina 349

Engina mendicaria.

Nazwa gatunkowa: Engina spp.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Rodzaj Engina grupuje kilkadziesiąt gatunków słonowodnych małych ślimaków. Do akwarystyki trafiło kilka pasiastych gatunków, z których najpopularniejszym jest Engina mendicaria, którą w pewnych krajach określa się ślimakiem pszczołą, ze względu na czarno-żółtą kolorystykę. W akwarystyce popularne są również Enginy z innych "pasiastych" gatunków, z uwagi na atrakcyjną kontrastową kolorystykę swoich muszli.

Występowanie geograficzne: gatunki Engina spp. zamieszkają głównie Indo-Pacyfik (od wschodniego wybrzeża Afryki i Morza Czerwonego aż po zachodnie wybrzeża Ameryki. Oczywiście są także konkretne gatunki, które występują na ograniczonym obszarze Indo-Pacyfiku. Znacznie mniejsza część gatunków występuje także w wodach Atlantyku - zwłaszcza w Morzu Karaibskim.

Muszla: wielkość w zależności od gatunku: E. mendicaria 2,5 cm, E. lineata 1,2 cm, E. zonalis - 2 cm, E. trifasciata 1,7 cm. Kolorystyka także różnorodna w zależności od gatunku. Dodatkowo lokalne odmiany mogą mieć nieco inną kolorystykę i kształt muszli. Forma podstawowa E. mendicaria ma muszlę w kolorze czarno-żółtym, E. lineata - czarno-białym, E. zonalis - czarno-białym, E. trifasciata - biała muszla w brązowe paski.

Ciało: w zależności od gatunku jasne do ciemnoszarego, często w ciemniejsze plamki pigmentowe.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: różny - od raf koralowych po środowiska skalne, a nawet łąki glonowe.

Wymagane parametry wody: 8,0-8,4 PH, zasolenie 35,5‰ (prawdopodobnie spora część gatunków ma delikatnie szerszy zakres tolerancji zasolenia z uwagi na występowanie na różnorodnych akwenach).

Temperatura: zalecana 24-27°C.

Zalecany minimalny litraż: 30 l.

Zachowanie: głównie aktywne nocą, choć nie jest to regułą.

Dieta: głównie mięsożerne. Większość gatunków z rodzaju Engina to małe drapieżniki, które polują na drobne organizmy zamieszkujące skały. Brak danych odnośnie stosunku do innych ślimaków i krewetek.

Rozmnażanie: brak danych.

Uwagi: brak

Tekst: Tommy Aquario.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.