Dolabella 175

Zdjęcie: Agnieszka Olender, Dolabella sp.

Dolabella 380

Zdjęcie: Justyna Kucharska, Dolabella auricularia.

Nazwa gatunkowa: Dolabella spp.

Nazwa polska: potocznie nazywany przez akwarystów zającem morskim z uwagi na charakterystyczny kształt - czułka przypominające uszy i rozszerzoną tylną część stopy (charakterystyczną dla sylwetki ciała zająca). W akwariach najczęściej spotyka się gatunek Dolabella auricularia.

Występowanie geograficzne: Indo-Pacyfik.

Muszla: jest mała i silnie zredukowana, ma charakter szczątkowy, znajduje się na grzbiecie, jest ukryta pod pod płaszczem.

Ciało: stopa o długości do ok. 10-15 cm posiadająca liczne guzki i wyrostki. Ślimaki te mają kamuflażowe ubarwienie, które zlewa się z podłożem. Ich skóra ma liczne wyrostki i guzy.

Długość życia: brak danych. Zwykle w akwariach żyją dosyć krótko - ok. 18 miesięcy.

Typ środowiska: środowiska skalne często porośnięte makroglonami.

Wymagane parametry wody: 8,0-8,4 PH, 8-12 KH, zalecane zasolenie 34-36‰. 

Temperatura: tolerowana 22-29°C, zalecana 23-27°C. W Morzu Śródziemnym występują bardziej zimnolubne gatunki o podobnym wyglądzie, które preferują temperatury 12-25°C.

Zalecany minimalny litraż: dla kilku centymetrowych sztuk 100 l., osobniki o wielkości powyżej 10 cm - min. 240 l.

Zachowanie: za dnia preferuje kryjówki skalne - zakamarki, groty, szczeliny. W nocy bardziej widoczny i odważny. 

Dieta: roślinożerny - głównie glony porastające szyby i skały oraz różne gatunki makroglonów. Ślimak bardzo żarłoczny - mozna dokarmiać tabletkami z prasowanymi glonami spiruliny lub chlorelli, sparzonym szpinakiem, algami nori.

Rozmnażanie: gatunek hermafrodyczny, gdzie pojedyncze osobniki posiadają zarówno cechy męskie jak i żeńskie. W naturze najczęściej rozmnażają się poprzez zapłodnienie krzyżowe.

Uwagi: większość gatunków jest niejadalna z uwagi na to, że mięso tych zwierząt zawiera toksyny. Innym bardzo podobnym rodzajem ślimaków jest Aplysia, którą również określa się mianem zająca morskiego.

Kliknij, aby przejść do opisu Aplysia spp.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.