Nassariuss spp 1

Zdjęcie: Krzysztof Ciecieręga, Nassarius spp. (muszla o fakturze karbowanej)

Nazwa gatunkowa: Nassarius spp.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Nassarius.

Występowanie geograficzne: gatunki tego rodzaju żyją praktycznie na całym świecie w morzach i oceanach w strefie subtropikalnej i tropikalnej.

Muszla: określenie Nassarius pochodzi od łacińskiego słowa "nassa", którym w starożytnym Rzymie określano kosz zaplatany z wikliny z małą zwężającą się szyjką u góry, mający zastosowanie do poławiania ryb. Pękate muszle Nassariusów zwężające się u wierzchołka nieco przypominają ten przedmiot. Muszle w zależności od gatunków a nawet od lokalnych populacji konkretnych gatunków mają ciekawe wzory i kolorystykę - stąd są one również przedmiotem handlu w przemyśle turystycznym (pamiątki, ozdoby itp.). Niekiedy mają strukturę lekko karbowaną ale zawsze są one grubościenne. Muszle te posiadają syfonowe wycięcie. Gatunki spotykane w obrocie akwarystycznym osiągają rozmiar muszli od 1,8 do 3 cm. Rzadziej zdarzają się gatunki z muszlą o wielkości do 5 cm.

Ciało: najczęściej szarawe, niekiedy w ciemniejsze cętki lub plamki pigmentowe. Wiele jest również gatunków o prawie białym ciele w drobne plamki. Jednak kolorystyka ciała również zależna jest od cech lokalnych populacji i gatunków. Ślimaki posiadają dosyć długi syfon oraz skórzaste wieczko.

Długość życia: prawdopodobnie kilka lat.

Typ środowiska: zazwyczaj na miękkim podłożu - na piasku lub dnie mulisto-piaszczystym w strefie pływów.

Wymagane parametry wody: zalecane 8,0-8,4 PH, Zasolenie 35,5‰.

Temperatura: zalecane 23-26°C.

Zalecany minimalny litraż: 50 l.

Zachowanie: ślimaki aktywne w dzień jak i w nocy. Czasami w okresie przestoju zagrzebują się w podłożu przez które wystaje ledwo zauważalny syfon, służący także do wyczuwania pożywienia. Po nakarmieniu ślimaki potrafią się błyskawicznie odgrzebać i ruszyć w stronę pokarmu.

Dieta: głównie padlinożerne - chętnie spożywają martwe kraby, krewetki, mięczaki i ryby, także detrytus. Gdy tylko wyczują pokarm natychmiast odkopują się z podłoża. W akwariach spożywają także pokarmy suche w postaci tonących płatków czy granulatów.

Rozmnażanie: niekiedy mnożą się w akwariach gdy znajdą odpowiednio korzystne warunki. Jajka są składane na twardych dużych powierzchniach - na szybach lub skałach.

Uwagi: bardzo liczny rodzaj Nassarius nie jest dokładnie opisany i usystematyzowany. Na całym świecie w środowisku akademickim trwają spory odnośnie uszeregowania konkretnych podgatunków czy gatunków (liczba gatunków szacowana jest na blisko 800). Nassariusy dosyć licznie występują w środowisku naturalnym, są bardzo popularne w akwarystyce morskiej. Najczęściej w obrocie występują różne gatunki, które sprzedaje się pod jedną nazwą Nassarius spp. (z uwagi na problemy z identyfikacją gatunkową).

Nassariusy zamieszkują także Europę - gatunek Nassarius reticulatus występuje w Morzu Północnym, Morzu Śródziemnym oraz Morzu Czarnym. Jego muszla w zależności od miejsca występowania osiąga 2-3 cm. Potrafi wyczuć padlinę z odległości 30 m. Jest bardziej zimnolubny i wytrzymuje tempertury powyżej 10°C.

Nassarius spp 211

Nassariuss spp 2

Nassariuss spp 4

Zdjęcia: Krzysztof Ciecieręga, Nassarius spp.

Nassarius

Zdjęcie: Maniek Maniek, Nassarius spp. (muszla gładka)

Tekst: Tommy Aquario

Design by: www.diablodesign.eu