Astralium calcar

Zdjęcie: H. Zell, www.en.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, Astralium calcar - muszla.

Nazwa gatunkowa: Astralium calcar.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: w skład rodzaju Astralium wchodzi oficjalnie kilkadziesiąt gatunków. Najbardziej rozpowszechnionym wydaje się być Astralium Calcar, który jest określany przez kolekcjonerów muszli - gwiazdą (ślimakiem gwiaździstym) i to właśnie on najczęściej trafia do akwarystyki. W obrębie rodzaju Astralium jest masa gatunków, która znacznie się różni kształtem muszli i większość nie posiada kolców.

Występowanie geograficzne: głównie wody styku Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku (Indonezja, Filipiny, wody wokół Australia z wyjątkiem południowego wybrzeża).

Muszla: źródła podają bardzo różnie - dolna granica wielkości to około 2,5 cm, natomiast górna 5 cm. Prawdopodobnie w zależności od miejsca występowania wielkość może być zróżnicowana. Poza tym 5 cm to rozmiar mierzony od czubków najdalej od siebie oddalonych przeciwległych kolców. Muszla posiada charakterystyczne tępe kolce. Gdy obrócimy ją otworem do siebie to kolce te wówczas układają się w kształt gwiazdy w jednej linii (na około muszli) w liczbie około 12 sztuk. Kolorystyka ciężka do ustalenie ze względu na glony porastające zwykle skorupę oraz wapienne przyrosty osadowe.

Ciało: brak danych.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: rafy koralowe oraz środowiska skalne.

Wymagane parametry wody: 8,0-8,4 PH, Zasolenie 35,5‰.

Temperatura: 24-27°C.

Zalecany minimalny litraż: 30 l.

Zachowanie: ślimak aktywny w ciągu dnia ale posiada także dłuższe przestoje. Najchętniej przebywa na skałach.

Dieta: głównie glony.

Rozmnażanie: brak danych.

Uwagi: brak

Astralium 3

Zdjęcie: Krzysztof Ciecieręga, Astralium spp.

Tekst: Tommy Aquario

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.