Thiara cancellata 43

Zdjęcie: Krzysztof Ciecieręga

Nazwa gatunkowa: Thiara cancellata.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Neritina Hairy.

Występowanie geograficzne: Azja południowo-wschodnia.

Muszla: prawoskrętna, do 3 cm. Jasnobrązowa, rzadziej ciemniejsza. Zaopatrzona w nieliczne, długie, cienkie włoski. 

Ciało: stopa beżowa lub ciemnoszara, zaopatrzona w wieczko (operculum). 

Długość życia: około 3 lata.

Typ środowiska: piaszczyste dna rzek i eustariów.

Wymagane parametry wody: pH 7.0 - 8,5, kH 3 - 14, gH do 25.

Temperatura: 22-26 °C.

Zalecany minimalny litraż: 20 l.

Zachowanie: w przeciwieństwie do większości akwariowych neritin, Hairy unikają twardego podłoża. Przez większą część czasu przekopują dno, często całkowicie się zakopując (zalecane podłoże piaszczyste). Mimo, że ślimak lubi się zakopywać, co jakiś czas wychodzi na powierzchnię, zarówno w ciągu dnia jak i w nocy. Dobrym sposobem na wywabienie go jest podanie jedzenia w odsłoniętej części akwarium. Jeżeli pomimo tego ślimak nie będzie wychodzić z podłoża, można pomyśleć o zmniejszeniu natężenia oświetlenia lub dodaniu roślin pływających. 

Dieta: detrytus, glony, pokarmy dla ryb, gotowane warzywa, miękkie owoce. Nie niszczy roślin. 

Rozmnażanie: typowe dla neritin, trudne i wymagające słonej wody. Ślimak składa liczne kapsuły jajowe, "ozdabiając" rośliny, sprzęt i elementy dekoracyjne akwarium. W naturze świeżo wyklute larwy niesione są z prądem w dół rzek, gdzie trafiają do wody o wyższym natężeniu soli. Tam rozwijają się i przeobrażają.  

Uwagi: ślimak nie wychodzi z akwarium i rzadko kiedy wchodzi nawet na szyby. Jeżeli wędruje po szybie pod powierzchnią wody, najprawdopodobniej oznacza to problemy z filtracją lub natlenieniem zbiornika.

Thiara cancellata 44

Zdjęcie: Krzysztof Ciecieręga

thiara cancellata

Źródło: Michael Wolfinger, www.youtube.com, Thiara cancellata.

thiara cancellata 2

Źródło: Shrimp.sk - krevety, raky a slimáky, www.youtube.com, Thiara cancellata.

Tekst: Dariusz Parzonko.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.