Stenopus scutellatus 1

Zdjęcie: Kevin Bryant, www.flickr.com, Stenopus scutellatus, CC BY-NC-SA 2.0.

Nazwa gatunkowa: Stenopus scutellatus.

Inne nazwy (Nazwa polska / handlowa / synonimy / nazwy odmian barwnych): brak. Gatunek należy do grupy tzw. krewetek boksujących.

Rodzina: Stenopodidae.

Wygląd: krewetki te mają żółtawy korpus, szczypce oraz tylna część odwłoka posiada pomarańczowe i białe obrączki. Mogą wystepować róznice w ubarwieniu u lokalnych populacji. Anteny są bardzo wydłużone w białym kolorze.

Występowanie geograficzne: wzdłuż wybrzeża Zachodniego Atlantyku (od południowej Kanady aż po Brazylię).

Wielkość: do 4,5 cm długości samego tułowia. Jednak krewetka optycznie posiada większe rozmiary ze względu na dosyć duże odnóża i szczypce, których rozpiętość jest większa.

Długość życia: ok. 3 lata.

Typ środowiska: spotykana jest na różnych głębokościach z zakresu 1-182 m. i przystosowała się do różnych typów środowisk - od skał, przez makroglonowe łąki do raf koralowych.

Wymagane parametry wody: optymalne zasolenie 35,5‰, PH 8,0-8,4.

Temperatura: zalecana 23-25°C. Jednakże w wielu miejscach na świecie gatunek ten żyje w znacznie szerszych zakresach temperaturowych 14-28°C. Notowany był także w cieplejszych miejscach klimatu umiarkowanego - np. u Atlantyckich wybrzeży Kanady.

Zalecany minimalny litraż: ok. 300 l. dla jednego osobnika w akwarium wielogatunkowym lub 720 l. dla dwóch osobników (dobranej pary).

Zachowanie: krewetki te są bardzo śmiałe i agresywne. Zwykle zabijają inne krewetki w zbiorniku a niekiedy nawet kraby. Są monogamiczne i dobierają się między sobą w trwałe pary, żyjąc wspólnie na swoim terytorium. W naturze teren ten ma powierzchnię 1-2 m2. W akwariach należy trzymać tylko jednego osobnika lub dobraną parę. Nie należy aranżować par bez przygotowania i odpowiednio dużego litrażu. W takiej sytuacji najczęściej krewetki się pozabijają. Dobór należy przeprowadzać tylko w bardzo dużych akwariach - np. o długości 200 cm. Jeżeli krewetki nie skojarzą się w parę i zajmą odmienne terytoria lub zaczną walczyć o całe akwarium to wówczas można jedną z nich podmienić i ponownie obserwować czy dojdzie do wyłonienia się pary. Takie kojarzenie osobników nie daje jednak całkowitego sukcesu nawet w przypadku, gdy dysponuje się jednym samcem i jedną samicą.

W naturze dobrana para wykonuje funkcje sanitarne, czyszcząc drapieżne duże ryby z pasożytów i resztek jedzenia. W akwariach zdarza się to jednak bardzo rzadko z uwagi na większą dostępność pokarmu. Krewetki te mogą być niebezpieczne dla mięczaków a nawet dla małych ryb, które mogą upolować - np. gobiodonów. Mogą uszkadzać korale i ukwiały.

Dieta: mięsożerne (chętnie spożywają mrożonki) - żywią się artemią, lasonogami, kiełżami, ikrą, wieloszczetami itp. Można podawać suche pokarmy w postaci płatków i granulatów mięsnych.

Dymorfizm płciowy: samice są większe.

Rozmnażanie: do zbliżenia najczęściej dochodzi tuż po wylince samicy. Po kopulicaji samica nosi zielone jajka pod odwłokiem. Rozwój młodych w domowych akwariach jest bardzo trudny. Jednak w bardzo dużych litrażach udaje się odchować do kilku sztuk młodych, które początkowo żyją planktonicznie i przechodzą kilka stadiów rozwoju. W tym czasie należy do wody podawać fitoplankton. Specjalistyczne hodowle akwarystyczne potrafią rozmnażać te krewetki, jednak obecnie bardziej opłacalny jest odłów, ponieważ jest to gatunek występujący powszechnie w środowisku naturalnym.

Uwagi: gatunek bardzo często mylony z bardziej ciepłolubną krewetką z Oceanu Indyjskiego - Stenopus zanzibaricus, która odróżnia się czerwonymi czułkami i mniej ubarwionymi szczypcami.

Design by: www.diablodesign.eu