crangon crangon 1

Crangon crangon, zdjęcie Paweł Vogelsinger, Nantai TV (kanał YouTube).

Nazwa gatunkowa: Crangon crangon.

Nazwa polska: krewetka piaskowa.

Występowanie geograficzne: Morze Północne, Morze Norweskie, Morze Śródziemne, Morze Czarne, Bałtyk.

Wygląd: posiada białawy pancerzyk z licznym, ciemnymi, szarymi, beżowymi, drobnymi plamkami.

Rozmiar: samice do 9 cm, samce do 5 cm. Odmiana bałtycka ma formę skarłowaciałą - samice do 5 cm, samce do 3,5 cm.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: piaszczyste dno. W lecie spotykane w Bałtyku na płyciznach - nawet w odciętych od morza kałużach. W zimie bytują w głębszych partiach wody (nawet na głębokości kilkudziesięciu metrów).

Wymagane parametry wody: w zależności od akwenu - zasolenie populacji z Bałtyku 2-18‰,  Morza Czarnego 17-22‰, Morza Norweskiego i Północnego ok. 35.5‰, Morza Śródziemnego 30-38‰.

Temperatura: tolerowana 10-25°C, optymalna 16-23°C. 

Zalecany minimalny litraż: około 50 l.

Zachowanie: krewetki te są aktywne nocą, za dnia są zagrzebane niemal całkowicie w piasku (wystają tylko oczy i czułka).

Dieta: mięsożerne - zwierzęta te są drapieżnikami polującymi na obunogi, wieloszczety, lasonogi i inne drobne organizmy.

Dymorfizm płciowy: samiec mniejszy od samicy. 

Rozmnażanie: w naturze rozród odbywa się wiosną. Samica składa do swojego odwłoka od kilkuset do nawet kilkunastu tysięcy jajeczek. Po wykluciu młode larwy przyjmują formę planktoniczną i dryfują w wodzie. Na piasku osiadają gdy osiągną około 5 mm.

Uwagi: brak.

Design by: www.diablodesign.eu