Caridina caerulea 1

Caridina caerulea 2

Zdjęcia: Dariusz Parzonko, Caridina caerulea.

Nazwa gatunkowa: Caridina caerulea.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Blue Leg Poso.

Występowanie geograficzne: jest to gatunek endemiczny występujący tylko w jednym miejscu na świecie - w jeziorze Poso na wyspie Sulawesi (Indonezja, Azja).

Wygląd: na pierwszy rzut oka niepozorny. Prezentowane barwy nie są tak jaskrawe jak u Red Cherry czy Kardynała z Sulawesi. Blue Leg Poso prezentuje półprzezroczyste, delikatne tony, jednak poświęcenie jej większej ilości uwagi z pewnością pozwoli docenić jej niebanalną urodę. Rostrum i nogi niebieskawe, płetwa na telsonie z dwoma intensywnie niebieskimi plamami. Kolor tułowia i odwłoka bardzo zmienny, zależny od podłoża, parametrów wody, nastroju a nawet pory dnia. W ciągu dnia pojedyncza krewetka może przyjmować barwy szare, niebieskawe, turkusowe, łososiowe a nawet pomarańczowe. Zabarwienie niebieskie może przybierać na sile kiedy samica nosi jajeczka, z kolei kolory pomarańczowe dominują zazwyczaj wieczorem. Zdarza się też, że krewetki te stają się niemal przeźroczyste z wyjątkiem plamek na końcu telsonu.  

Rozmiar: do 3,5 cm, co czyni je znacznie większymi w porównaniu z innymi krewetkami Sulawesi. 

Długość życia: do 2 lat.

Typ środowiska: otoczone lasem ciepłe wody skalistego jeziora Poso, które porasta głównie glonami na głębokości 0,5-10 m. Praktycznie nie występują tam rośliny naczyniowe (jednak bez problemu można trzymać te krewetki w akwarium z roślinami). 

Wymagane parametry wody: pH 7,4-8,5, przewodność 200-500 μs, gH 7-15, kH 3-10. Jest to najłatwiejsza krewetka Sulawesi, jeśli chodzi o rozmnażanie. Pojawienie się samiczek noszących jajeczka to z reguły kwestia czasu. Gatunek zalecany jest dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z krewetkami Sulawesi, jednak posiadają już doświadczenie w hodowli krewetek karłowatych. Zazwyczaj do sporządzenia wody używa się wody RO, w której rozpuszcza się dedykowane krewetkom z Sulawesi sole. W przypadku soli o pH 8,5, trzeba rozpuścić je w CO2. Niektórzy akwaryści przygotowują sole według własnych przepisów. 

Temperatura: 27-31°C.

Zalecany minimalny litraż: 25 l. (jednak lepiej stosować większy 40-50 l. zbiornik w celu uzyskania większej stabilności parametrów wody).

Zachowanie: spokojne, ale nie tak płochliwe jak inne krewetki Sulawesi. Pomimo większych rozmiarów, nie wykazują zachowań agresywnych i spokojnie można je trzymać z innymi krewetkami. Należy trzymać je w grupie minimum 10 sztuk. Wówczas stają się bardziej ośmielone. 

Dieta: mitem jest, że krewetka ta zjada wyłącznie glony. To prawda, że się nimi żywi, zwłaszcza okrzemkami, nie gardzi jednak również wszelką materią organiczną, pokarmami dla krewetek i ryb (tabletki, płatki itd.). Można dokarmiać w akwariach spiruliną, pokrzywą, liśćmi jarmużu, cukinią, liśćmi morwy i szpinaku, liśćmi ketapangu. Nie poleca się liści dębu ze względu na obecne w nich barwniki, odradza się także owoce, które mogą zawierać niepożądaną chemię, np. arbuzy czy melony. Liście przed podaniem najlepiej zaparzyć. Krewetki te przyjmują także sparzone liście w formie ziołowych herbatek ekspresowych (należy zalać wrzątkiem, zaparzyć przez kilka minut, następnie wycisnąć wodę i otworzyć torbę, wysypując do akwarium jej zawartość). Ze względu na skrytą naturę tych krewetek, pokarm zaleca się podawać wieczorem lub tuż po zgaszeniu światła.

Dymorfizm płciowy: samice większe i bardziej krępe, zdarza się, że mają też intensywniejsze zabarwienie.

Rozmnażanie: możliwe w akwariach przy właściwych parametrach wody. Krewetki stają się dojrzałe płciowo między 3 a 4 miesiącem życia. Samiczka nosi z reguły około 10 dużych jajeczek pod odwłokiem. Młode po wykluciu od razu mają barwy dorosłych krewetek. Ze względu na transparentność krewetki, jajeczka często są bardzo dobrze widoczne. Może się zdarzyć, że nie wszystkie jajeczka zostaną zapłodnione - będą się wtedy wyróżniać na tle innych jaśniejszą barwą. Nie jest to powód do zmartwień, najpóźniej po wykluciu młodych krewetka porzuci niezapłodnione jaja.

Tekst: Dariusz Parzonko.

Design by: www.diablodesign.eu