Centropyge bispinosa 1

Zdjęcie: JennyHuang, www.flickr.com, Centropyge bicolor, Tajwan, CC BY-SA 2.0.

Nazwa gatunkowa: Centropyge bispinosa.

Nazwa polska: brak.

Występowanie geograficzne: Ocean Indyjski (od wschodnich wybrzeży Afryki) aż po Australię. W Zachodnim Pacyfiku (Tajwan, Filipiny, Indonezja, Papua Nowa Gwinea aż do Mikronezji).

Wygląd: ryba jest koloru niebieskiego, z tym że w centralnej części tułowia jest żółta, pomarańczowa lub nawet czerwona w cienkie paski - zwykle ciemne lub niebieskie.

Rozmiar: do 10 cm..

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: występuje głównie na rafach koralowych.

Wymagane parametry wody: zalecane PH 8,0-8,4, zasolenie 35,5‰.

Temperatura: zalecana 24-27°C.

Zalecany minimalny litraż: dla jednej sztuki 240 l. w wielogatunkowym akwarium morskim. Wymagany litraż dla jednej pary (w wielogatunkowym akwarium morskim) to około 400 litrów. Niewielki harem (3-4 szt.) aby nie zawłaszczył całego zbiornika musie mieć akwarium minimum 720 litrów o długości 200 cm.

Zachowanie: agresywny w stosunku do ryb o podobnym kształcie i wielkości. Wszystkie młode ryby są samicami, kupując dwie lub więcej sztuk - zawsze dominująca samica przekształci się w samca. W naturze ryby te obierają swoje rewiry. Z reguły samiec posiada swój harem (kilka samic) na swoim terytorium. Gdy zginie wówczas najwyższa w hierarchi samica przekształca się w samca (trwa to 3-4 tygodnie). W akwariach można ten gatunek trzymać w parach. Ryby te nie dogadują się z garbikami, walcząc z nimi o terytoria. Ponadto podskubują korale, zwłaszcza typu SPS (w mniejszym stopniu także LPS i korale miękkie). Z tego względu bardziej nadają się do akwariów skalnych lub bardzo dużych zbiorników rafowych, mocno zarośniętych koralami, gdzie ich działalność nie będzie nazbyt uciążliwa.

Dieta: wszystkożerny - należy podawać pokarmy mrożone (kryl, mysis, artemia) oraz pokarm roślinny (algi nori, spirulina). Można podawać także pokarmy suche - płatki granulaty.

Dymorfizm płciowy: samiec nieznacznie większy o dominującym zachowaniu w parze lub haremie.

Rozmnażanie: brak danych. 

Uwagi: jest to gatunek mało problemowy w kwestii przyjmowania pożywienia.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.